Ορκίζεται ο Σαρμάς – Τα επικρατέστερα ονόματα για τη σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης

Ο Ιωάννης Σαρμάς, πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ανέβαλε υπηρεσιακός πρωθυπουργός ώστε να σχηματίσει την υπηρεσιακή κυβέρνηση με την οποία θα οδεύσει η χώρα προς τις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Η ορκομωσία του υπηρεσιακού πρωθυπουργού θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Πέμπτη 25 Μαΐου, στις 16:00 στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώ η ορκομωσία της νέας κυβέρνησης θα γίνει την Παρασκευή 26 Μαΐου.

Ποια πρόσωπα αναμένεται να στελεχώσουν τα υπουργεία

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη στελέχωση της υπηρεσιακής κυβέρνησης και στα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα υπουργεία ενόψει των εθνικών εκλογών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επικρατέστεροι και επικρατέστερες είναι τα εξής πρόσωπα:

Υπουργείο Εξωτερικών – Άμυνας

Μεγάλες πιθανότητες να τοποθετηθεί στο υπουργείο Εξωτερικών έχει ο πρέσβης Βασίλης Κασκαρέλης, ενώ στο υπουργείο Άμυνας προκρίνεται ο πρέσβης ε.τ. Παύλος Αποστολίδης. Η σκέψη πίσω από την επιλογή των προσώπων είναι η μακρά πορεία στο διπλωματικό σώμα.

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Υπηρεσιακός υπουργός Προστασίας του Πολίτη θα αναλάβει όπως όλα δείχνουν ο πρώην αρχηγός του ΓΕΣ, Χαράλαμπος Λαλούσης.

Υπουργείο Υγείας

Η καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και Εντατικολόγος στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», Αναστασία Κοτανίδου φαίνεται ότι αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκειο του υπουργείου Υγείας.

Υπουργείο Παιδείας

Για το υπουργείο Παιδείας προκρίνονται δύο πρόσωπα: ο πρώην πρύτανης ΕΚΠΑ, Χρήστος Κίττας, ο οποίος έχει διατελέσει και υπηρεσιακός υπουργός Υγείας το 2012, αλλά και η Μαρία (Μάρα) Νικολαΐδου, καθηγήτρια στο τμήμα πληροφορικής και τηλεματικής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.

Ζητούν πρόσωπα κοινής αποδοχής

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με κομματικές πηγές, ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνάντησης των πολιτικών αρχηγών, ότι πρέπει να ακολουθηθούν όσα προβλέπει το Σύνταγμα για τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό. Σημείωσε ότι καλό είναι να υπάρξει μέριμνα ώστε η σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης να αντανακλά πολιτικό πλουραλισμό και όχι μονομέρεια, και στα κρίσιμα υπουργεία να τοποθετηθούν άνθρωποι με εμπειρία ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν σε τυχόν έκτακτα γεγονότα.

 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την τοποθέτησή του σημείωσε ότι οι υπηρεσιακοί υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών που θα οριστούν, πρέπει να είναι πρόσωπα με γνώση των εν λόγω κρίσιμων χαρτοφυλακίων και υπογράμμισε περαιτέρω ότι και ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να είναι πρόσωπο κοινής αποδοχής. Επισήμανε ότι δεν είναι τα αναλογικότερα εκλογικά συστήματα που εμποδίζουν τον σχηματισμό κυβερνήσεων όπως άλλωστε υποδηλώνει και η ευρωπαϊκή εμπειρία.

Ποιος είναι ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός

Ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Γιάννης Σαρμάς αναλαμβάνει υπηρεσιακός πρωθυπουργός, που θα οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες της 25ης Ιουνίου.

Γεννημένος το 1957, έκανε νομικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1975-1979) και στο Παρίσι (1980-1984).

Ο Γιάννης Σαρμάς είναι δικαστικός λειτουργός από τον Ιανουάριο του 1987, αρχικά στο Συμβούλιο της Επικρατείας (1987-1993) και κατόπιν, με μετάταξη, στο Ελεγκτικό Συνέδριο (1993 μέχρι σήμερα).

Διετέλεσε δώδεκα έτη μέλος και πρόεδρος Τμήματος στο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (2002-2013).

Επανερχόμενος στην Αθήνα (2014) διηύθυνε ως Αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου τις εργασίες του ΙΙΙ Τμήματος του Δικαστηρίου (2014-2019).

Είναι επίτιμος διδάκτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας (Μάρτιος 2023), επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Επιστημών Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου (Νοέμβριος 2022) και επίτιμος διδάκτορας της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Μάιος 2022).

Ο Γιάννης Σαρμάς είναι έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών.

Μετά την άσκηση των υπηρεσιακών πρωθυπουργικών του καθηκόντων θα επανέλθει στα καθήκοντα του προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τον Νοέμβριο του 2023, θα αποχωρήσει από το δικαστικό σώμα, λόγω συμπλήρωσης της τετραετίας και όχι λόγω ορίου ηλικίας. Υπενθυμίζεται ότι οι πρόεδροι των τριών Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας μπορούν να παραμείνουν στις ηγεσίες των δικαστηρίων έως τέσσερα χρόνια, ανεξάρτητα αν το όριο ηλικίας δεν συμπίπτει με αυτό της συνταξιοδότησης, δηλαδή δεν έχουν συμπληρώσει το ηλικιακό όριο αποχώρησης από το δικαστικό σώμα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί